Marion Rosens biografi og arbeide

 

Marion Rosen ble født i Nürnberg i Tyskland i 1914. På 1930-tallet fikk Marion kontakt med psykoterapeuter som arbeidet med massasje, pust- og avspenningsmetoder i tilknytning til jungiansk psykoanalyse, blant andre Gertrude Lederer, Karen Horney, Lucy og Gustav Heyer, kollega og tidligere elev av C G Jung. Marion ble knyttet til paret Heyers gruppe for å lære seg puste- og avspenningsmetoder hvor effekten av denne kombinasjonen var å gi hurtigere resultat enn bare psykoanalyse. Det var i dette fruktbare, eksperimentelle miljøet at Marion begynte sin to-årige læretid med Lucy Heyer.

 

Det politiske klimaet i Tyskland hardnet til, og på grunn av sin jødiske bakgrunn ble Marion nødt til å forlate landet. Hun reiste til Sverige for derfra å få visum til USA. Under sitt opphold i Sverige utdannet Marion seg til fysioterapeut, og når visumet til USA kom, hadde tyskerne okkupert Norge. Marion reiste via Russland til USA. Hun var 24 år når hun bosatte seg i Berkeley og fortsatte sin fysioterapiutdanning. Etter et par års arbeide på sykehus som fysioterapeut blant krigsskadde, åpnet Marion en privatpraktikk i Oakland der hun arbeidet i over tretti år.

 

I sitt arbeide med pasienter, oppdaget hun at det fantes så mye mer bak menneskenes spente muskler enn hun tidligere hadde trodd. Marion merket at de pasientene som snakket om hendelsene i livet sitt også var de som ble raskest friske. Marion ble mer og mer overbevist om sammenhengen mellom kropp og tanke, og hun ble først og fremst dyktig i å behandle pasienter med skader med utgangspunkt i følelsesmessig stress og undertrykte følelser. Hun så at når bevisstheten kom opp til overflaten, så kunne personen innhente seg betydelig raskere. Utfra hennes erfaring og kunnskap om menneskekroppen, ble Rosenmetoden utviklet. Marion merket at mange mennesker ubevisst holder seg selv tilbake, og at tilbakeholdte følelser ofte setter seg som spenninger i musklene.

 

Marion begynte å undervise på midten av syttitallet samtidig som renessansen og begrepet ”kropp og sinn” blomstet i California, og dermed vokste interessen for hennes myke og kraftfulle arbeide. Etterhvert ble Rosen Instituttet i Berkeley opprettet, og skoler ble etablert i mange land rundt om i verden. På begynnelsen av 80-tallet startet Marion et nært samarbeide med Hans Axelson, grunnleggeren av Axelsons Gymnastiska Institut og holdt sitt første kurs i Rosenmetoden i Sverige og også etterhvert i Norge. Marion fortsatte å besøke Sverige og Norge for å undervise flere ganger i året, helt frem til 2009. Idag har Rosenmetoden utviklet seg til en global organisasjon med skoler som utdanner Rosenterapeuter i USA, Canada, Australia, Russland samt i flere europeiske land.

Marion Rosen har også utviklet Rosenbevegelser, som er myke bevegelser til musikk og kan beskrives som en Rosenbehandling flyttet fra benk til bevegelse. Bevegelsene bidrar til økt kroppsbevissthet og bevegelse i muskler og ledd, som gir økt fysisk og psykisk velbefinnende.

Til minne

 

 

Etter et fantastisk langt og yrkesaktivt liv har den legendariske Marion Rosen, 97 år, forlatt oss. I over 70 år har hun arbeidet med mennesker som fysioterapeut og kroppsterapeut. Hun er grunnlegger av Rosenmetoden, en metode med terapeuter og skoler over hele verden. I Norden har hun sammen med Axelsons Gymnastiska Institut og Axelsons Body Work School utdannet over 1000 terapeuter i Rosenmetoden.

Via sin unike metode i kroppsterapi og bevegelser har Marion Rosen fått anerkjennelse som leder og opphavskvinne fra kroppsorienterte terapier over hele verden. Hun har behandlet titusenvis av mennesker og utdannet flere lærere og terapeuter enn hun kan telle. Hennes alltid brennende interesse for mennesker og mysteriet med relasjonen kropp og sjel var hennes pasjon og drivkravt. Marions ønske var å virkeliggjøre en visjon av helse og velbefinnende gjennom å vise til fordelene med Rosenmetoden og gjøre den tilgjengelig for allmenheten, og dette har hun virkelig lyktes med.

 ”Det virket lenge som om Rosenmetodens ytterste mål var personlig, individuell transformasjon, og i mange år kjentes det tilstrekkelig. Men målet har utviklet seg bortenfor enkeltindividets indre forandring – jeg ser at metoden kan forandre måten å interagere i familier, på arbeidsplasser og i verden. Rosenmetodens arbeid begynner med individet og hennes eller hans indre uvikling, men det stopper ikke der. Den indre utviklingen sprer seg som krusninger på vannet, og det fantastiske er at det aldri tar slutt. Vi vet ikke hvor det fører oss – mulighetene er uendelige.”

Marion fortsatte å undervise, gi foredrag og workshops og gi behandlinger fire formiddager i uken helt frem til den dagen hun fikk slag i desember 2011. Hun etterlater seg datteren Tina, barnebarn, oldebarn, en søster og et uendelig antall venner og elever over hele verden.